İş ayrışım yapısı ile ilgili yazımızda ,aşağıdaki bilgileri vermiştik:
“İş ayrışım yapısı sözlüğü: Her bir iş ayrışım yapısı bileşenini daha detaylı olarak açıklayan dokümandır.
Bir İş Ayrışım Yapısı yanında iş ayrışım yapısı sözlüğünü bulundurmuyorsa her bir takipçisi tarafından farklı algılanabilir.” Bakınız: İş Ayrışım Yapısı
Bu yazımızda iş ayrışım sözlüğünde bulunması gereken bilgilerden bahsedeceğiz ve iş ayrışım yapısı için örnek dosya paylaşacağız.
PMBOK’un tanımlamalarında aşağıdaki bilgilerin olması gerekliliği belirtilmektedir:
- İş ayrışım yapısı kodu :
- Yapılan işin tanımı :
- Sorumlu organizasyon :
- İlgili zaman aktiviteleri ve kilometre taşları
- Gerekli kaynaklar
- Maliyet tahminleri
- Kalite ve kabul kriterleri
- Teknik referanslar
- Kontrat Bilgileri
İş Ayrışım Yapısı Sözlüğü ile yapılacak işin tanımlanmasının disiplinli bir şekilde yapılması sağlanması hedeflenmektedir. Sözlükte, iş ayrışım yapısı içerisinde yer alan kısa isimlendirmenin detaylı tanımlanması ile yanlış anlaşılmaların önüne geçebilecektir.
İş ayrışım yapısının tanımlanmasında Proje Tanımlama Dokümanı (Project Scope Statement) ve gereksinim dokümanı (Requirements Documentation) girdi olarak kullanılıyor. Bu noktada Gereksinim dokümantasyonunda gereksinimlerin iş ayrışım yapısı mantığında hiyerarşik olarak yazıldığında veya daha sonra çıktılarla eşleştirilecek şekilde yazıldığında proje yöneticisinin işi kolaylaşmaktadır.
Ancak gereksinim dokümantasyonunda bir ayrıştırma yapılmadığında öncelikle İş Ayrışım Yapısının çıkartılması gerekmektedir. Sonrasında iş ayrışım yapısına göre iş ayrışım yapısı sözlüğü çıkartılmalıdır.
Örnek bir İş Ayrışım Yapısı Sözlüğüne buradan ulaşabilirsiniz. Her bir bölümde yol gösterici bölümlerinde nelere dikkat edilmesi gerektiği yazılmıştır.
Diğer yazılarımızda iş ayrışım yapısı sözlüğünü doldururken yaşadığım tecrübeleri paylaşacağım.
Bu yazı ile ilgili yorumlarınızı ve tecrübelerinizi yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.