Yalın Çözümler kitabını ile ilgili daha önce bir paylaşımda bulunmuştum. Buradan erişebilirsiniz.
Bu sefer de kitapta altını çizdiğim satırlar ve çıkarımlarım konusunda paylaşımda bulunmaya devam edeceğim. Bu konuyla ilgili birinci paylaşımıma buradan erişebilirsiniz ve ikinci paylaşımıma da buradan erişebilirsiniz.
- Strateji süreçten, süreç yapıdan önce gelir.
Çevik planlama içerisinde strateji, portföy, proje / ürün, sürüm, sprint, gün şeklinde planlama yaklaşımını bu sefer strateji, süreç, yapı olarak önceliklendiriyoruz. Burada yapıyı organizasyon yapı içerisindeki departman olarak düşünebilirsiniz. Süreçlerin bir departmanda bitmediği, bağlılıklar nedeniyle birden fazla departman arasında/üzerinde yer aldığını hatırlamak için önemli bir yaklaşım. Süreçler ise şirket stratejilerine göre belirlenmesi gerekiyor. Bunun için önce stratejinizi belirlemeniz gerekiyor.
- Yeniden inşa edilen süreç iyileştirme ekibi ayrılır ayrılmaz hızla ilk performans düzeyine gerileyebilir.
Kalite çemberleri içerisinde kontrol kısmının süreklilik için önemli olduğunu gösteriyor. Davranışlarımızın alışkanlık haline gelmesi için tekrar yapılması gerekmektedir. Birçok yerde bir davranışın değişip alışkanlık haline gelmesi için kırk gün geçmesi gerektiğini unutmamak gerekir. Bir diğer konuda ekipler tarafından yapılan iyileştirmenin değerinin anlaşılarak satın alınması gerekmektedir. İnsanlar inandıkları konuları savunurlar.
- Hayat çoğu kez devrimden çok evrimle ilgilidir.
Devrim bir anda olur, paradigma değişikliklerine neden olabilir. Ancak çoğunlukla devrimler başımızdan geçmez bunun yerine evrim geçirmek gerekir. Evrim ise zaman alır. Değişim yönetimi için hem devrim hem de evrim gerçekleştirmenin farklı yöntemleri vardır. Değişimin bir anda olmasını çoğunlukla isteriz, ancak devrimin maliyetlerini düşünmek gerekir. Gerçekleştirmek için ilk enerji de fazladır. Evrim ise uzun bir zaman aldığında, kısa vadeli iyileştirmelerin kazançları istenilen büyüklükte olmayabilir.
- Sürekli destekleme ve iyileştirme gibi gündelik ama yaşamsal bir görev için kimsenin sorumluluk ya da kaygı taşımaması.
Sürekli iyileştirme konusunda bu kadar çok konuşurken, aksiyon alan kişilerin bu kadar az olması ve bu konunun gerçekten kişisel gelişimde dahi bu kadar az gerçekleştirilmesi şaşırtıcı geliyor. Bir de her günümüzü, dünden daha iyi geçirmemiz öğütlenmişken.
- Yalın girişimcinin ihtiyacı olan şey, mutsuz müşterilerle var olan varlıklar arasındaki uzayı düşünmenin bir yolunu bulmaktır.
Eğer duyabilirsek, bize en iyi geri beslemeyi piyasa ve müşterilerimiz vermektedir. Davranışlarımız karşısında müşterilerimizin tepkiler bize nasıl ilerlememiz gerektiğini belirleyecektir. Girişimciler ise bu noktalardaki açıkları yakalayarak, yeni iş modelleri ve iş alanları belirleyebilirler.
Kitapta beni düşündüren satırlar ve genel olarak düşüncelerim bu şekildeydi. Bu cümleler sizi farklı yönlere sürekledi ise geri bildirimlerinizi paylaşmanızı rica ederim.