Yalın Çözümler Kitabından Altını Çizdiğim Satırlar veya Çıkarımlarım – I

Yalın Çözümler kitabını ile ilgili daha önce bir paylaşımda bulunmuştum.

Bu sefer de kitapta altını çizdiğim satırlar ve çıkarımlarım konusunda paylaşımda bulunacağım. Bir yazı dizisinin ilk gönderisi olarak düşünebilirsiniz.

  • Problemler insanların kötülüğü değildir. Problemin asıl nedeni kimsenin açıkça göremediği ya da başa çıkamadığı kötü süreçlerdir.

Süreç bazlı yönetim için akılda tutulması gereken bir cümle. Kahraman insanlara karşılık doğru süreçlerin tanımlanması uzun vadede her zaman faydalı olabilir.  Kahramanlara ihtiyaç yok mu? Var tabii, ama her zaman bize hizmet edeceklerini garantilemek zor. Bu arada unutmamak lazım İnsan yaratılışı gereği dört dörtlük değildir. Hata yapacaktır.

  • En iyi bakım, hiç gerekli olmayan bakımdır.

Bu durumda bakım maliyeti yok mudur? Vardır tabii, üretime kalite maliyeti olarak yansıyacaktır.

  • Yenilenmenin anahtarı, her tüketim hatasıyla ilgili geri bildirim almaktır.

Geri bildirim ile iyileştirme arasındaki ilişkiyi çok güzel özetliyor. Eğer geribildirimleri iyileştirme için tetikleyici olarak düşünürsek, bu tetikleyicilerin ortaya çıkmasını sağlamak iyileştirme için büyük fırsatlar yaratacaktır. Geri bildirim vermeyi cesaretlendirecek sistemleri kurmak, iyileştirmeyi ve yenilenmeyi de doğrudan sağlayacaktır. ( Bu nedenle bu yazı ile ilgili geri beslemelerinizi yorum olarak, beğenme, paylaşma olarak verebilirsiniz. 🙂 )

  • Hatanın asıl nedenini bulup düzelterek yardım isteklerini kaynağında son ver.

Problem çıktığında işin kaynağına gidin. Konu ile ilgili daha önceki yazılarımdan problemler çıktığında; yazısına göz atabilirsiniz.

  • Kuyruklar personelin daha hızlı çalışmasını sağlar, eski moda bir düşüncedir.

Böyle bir düşünceyi ilk kez bu kitapta fark ettim, ben şu ana kadar tersini düşünenlerdenim: Kuyruklar personeli iş yetiştirme baskısı ile strese sokar.

  • En kötü hata, asıl problemin niteliği hakkında ayrıntı sormayı ihmal etmektir.

Bu konuda sabit ve tutarlı düşüncedeyim Bakınız çalışma prensiplerim #10.

Sinek avlama bataklığı kurut: Bir problem çıktığında geçici olarak anlık çözümler bulmak yerine, sorunun ortaya çıkış nedeni bulup kalıcı çözümler bulmaya çalışalım. ( Kalıcı çözümleri gerçekleştirirken çözümün maliyeti ile sorunun ortaya çıkma sayısı ve yarattığı maliyet arasında ilişki kurarak ekonomik çözümleri yaratalım.)

  • Bir süreç kontrol panosu yapın, böylece her çalışan her işin durumunu bir bakışta görebilsin

Information radiator – bilgi yayıcıları olarak gördüğüm panolar hem hedeflenen ile gerçekleşeni hem de mevcut durumu göstermek için faydalı. Scrum panoları yapısı ile uyum gösteren bir yaklaşım. Kritik süreçler ve izleme / kontrol merkezleri de aynı mantık içerisinde gerçekleşmekte.

  • Tedarikçiler müşteri ve çalışan zamanından tasarrufu ancak işleri gerçekleştirmek için gereken bütün malzemeler ellerinde olursa sağlayabilirler.

Çevik prensiplerden aşağıdaki madde aklıma geliyor. “Projelerin temelinde motive olmuş bireyler yer almalıdır. Onlara ihtiyaçları olan ortam ve destek sağlanmalı, işi başaracakları konusunda güven duyulmalıdır.” Bütün malzemeleri ortam ve destek olarak yorumluyorum.

 

One thought on “Yalın Çözümler Kitabından Altını Çizdiğim Satırlar veya Çıkarımlarım – I

  1. Pingback: Yalın Çözümler Kitabından Altını Çizdiğim Satırlar veya Çıkarımlarım – II | Erdem Seherler

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.