Değer Katan Ürün Sahibi

Scrum Guide’da ki tanımlara baktığımızda ürün sahibi (Product Owner) Scrum Takımının ortaya çıkarttığı işin değerini maksimum’a çıkmasından sorumlu olan kişi olarak tanımlandığını görüyoruz. Bir diğer deyişle, ürün sahibi içinde bulunduğu takımın en fazla değeri ortaya çıkarmasından sorumlu olan kişi. (Takımın çıkardığı değer de ortaya çıkan ürüne eklenmeli ki, ürünün değeri artsın. )

Tecrübelerimden gördüğüm, ürün sahibinin değeri arttırması için elinde bulunan en önemli araç önceliklendirilmiş ürün ve sprint backlog’u.

Ürün sahibi, gerçekleştirilecek her bir sprint içerisinde en fazla değeri alabilmek için, takımı öncelikle en fazla fayda üretecek olan hikayeler üzerinde çalışmasını sağlaması gerekmekte. Bu noktada takıma hedef olarak göstereceği hikayelerin üreteceği değerleri tahmin etmesi ve takım ile çalışma yapmadan önce bu değerleri belirlemesi gerekmekte.

Sprint planlama toplantıları öncesinde product backlog’u üzerinden sprint backlog’unu belirlerken son hali ile üretilecek bu değerleri göz önüne alması gerekmektedir.

Değer üretilmesi çeşitli zamanlarda finansal verilere indirgenebilir.

Örneğin “online kayıt formunun hazırlanması “ başlığında bir iş maddemiz olsun. Eğer online kayıt formu yaratıp web sitemize koyabilirsek, her bir kayıt için 100 TL kazanalım ve buradan aylık beklentimiz bir defalığına 100 kişinin kayıt olması olsun. Bu çalışmanın parasal değeri 10.000 TL olacaktır.

Bir diğer örneğimiz ise “ Yasal Zorunluluktan dolayı önceki kayıtların duyurulması “ başlığındaki iş maddemiz olsun. Bu madde daha önceden gerçekleştirilen bir etkinlik için başvuran kişilere web sitesi üzerinden bilgi verilmesi ile ilgili yasal bir sayfa açılmasını gerektirsin. Bu duyuru ile ilgili bulunduğunuz organizasyondan gelen bildiride şu şekilde bir not yazsın “Şirketiniz içerisinde bulunduğu organizasyonu kurallarından dolayı ilgili listenin 3 ay içerisinde yayınlanmamanız durumunda 50.000 TL ceza ödeyeceksiniz”.

Ürün sahibi olsanız elinizde bu iki madde ile birlikte irili ufaklı size her yapacağınız madde için 100 – 5000 TL arasında para kazandıracak veya yapmazsanız kaybetmenize neden olacak 10larca madde olsa hangi maddeleri yaparsınız.

Maddeler

  • Online Kayıt Formu Hazırlanması
  • Önceki Kayıtların Duyurulması
  • 100- 5000 TL arasında para kazandıracak
  • 100-5000 TL arasında para kaybettirecek maddeler.

Hangisini önce yaparsınız?

İşte bu noktada Ürün Sahibinin marifetleri ve yaklaşımı önemli. Elindeki iş listesini kendisine en fazla para kazandıracak ve en az para kaybettirecek şekilde düzenleyip şekilde sıralaması ve buna göre Scrum Takımının önüne iş listesini koyması gerekmekte.

Scrum Ekibinin yukarıdaki işleri 20 iş günlük (yaklaşık bir ay) sprintler içerisinde yaptığını düşünelim.

Kayıt formu’nu mu önce hazırlardınız, yoksa kayıtların duyurulması ile ilgili işleri mi?

Ürün sahibinin sorumluluğunu biraz daha arttıralım. Ürün sahibi kendi maaşı da dahil olmak üzere scrum ekibinin maaşını dağıtan kişi olsun. Elinde sadece ekibin maliyeti olan 10.000 TL’yi ödeyecek kadar para ile başlasın. (Nakit akışı problemi)

Şimdi önce hangisini yaparsınız?

Halen bana daha fazla veri lazım dediğinizi duyar gibiyim. Bildiride duyuru için 3 ay ne zaman mı bitecek diyorsunuz. Tamam batırmayalım ürün sahibinin iş modelini bildiri eline yeni geçti ve 3 ayı var şu anda.

Sıralama için karar vermeniz için yeterli mi? Değil mi? İşlerin ne kadar süreceğini bilip ona göre mi planlama yapmak istiyorsunuz?

Tamam sizde değer hesaplama ve buna göre ürün backlog’unu hazırlama kabiliyeti var.

Kayıt Formu 1 adam ay; duyuru ise 3 adam ay sürüyor. Geliştirme ekibiniz de 2 adam’dan oluşuyor. (örnek bu ya ideal Scrum takımı büyüklüğü altında kaldık)

Şimdi nasıl davranırsınız. Ürün sahibi olarak bir adamın kayıt formu, diğer adamın ise duyuru ile ilgilenmesini mi istersiniz. Olmadı şimdi. Scrum takımlarını kendi kendilerine organize olabilirler, onlara iş ataması yapmayalım. Kendileri kim nasıl iş paylaşacağına karar versin.

Bu örnekte kar etmek sizin için değer ise, elinizdeki backlog’un karınıza etkilerine, ne kadar zaman sonra bu karı elde edeceğinize ve kaynaklarınıza göre sprint ve product backloglarınızı optimize etmeniz gerekecektir.

  • Ürün sahibi kar’ına göre ve işlerin ne zaman bitirilebileceğini (işin maliyeti) söyleyen takıma göre planlarını yapar.
  • Takımına işleri zamanında değere dönüştüreceği konusunda güvenir.
  • Ancak risk yönetimini de yapar.
  • Ürün sahibi parayı veren ve değer üretiminden sorumlu olan kişi olarak ürettiği ve üretemediği değer çerçevesinde ekip içerisinde omuzlarında sorumluluk vardır.
  • Ürün sahibi sprint içerisinde önceliklerle ve iş listesinde oynayamayacağından (tamam sprintin zamansız kapanmasını isteyebilir.), öngörü ile işleri iyi planlamalıdır.

“Bu işlerin hepsini yapmamız zorunlu, bu işlerin hepsi bu sprintte bitmeli, tamam backlog’ta yoktu ama bu işte yeni geldi çok acil diyerek” ürün sahipliği yapılmamalıdır.

Değer yaratabildiğiniz ve sprint hedeflerine ulaşabildiğiniz nice sprintler dileğiyle.

One thought on “Değer Katan Ürün Sahibi

  1. Pingback: Erdem Seherler » Jira ve Greenhopper ile Scrum – III

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.