Liderlik ile yöneticilik arasındaki farkı çeşitli zamanlarda şu örnekle tanımlamaya çalışmışımdır. Bir merdiveniniz ve bir çok duvarınız olduğunu düşünün. Liderlik merdiveni hangi duvara dayayacağınız bilmekken, yöneticilik ise merdivenle duvarı nasıl aşacağınızı bilmek olarak nitelendirilebilir.
Hedefin en kısa zamanda doğru duvarı aşmak olduğu bir ortamda doğru duvarı bulmak önemli olacaktır. Doğru duvar aşıldığında değer kazanılacaktır.
BT projelerinde de proje’nin paydaşlarına gerekli değeri katması projenin başarısı ile birebir ilgili olacaktır. BT yöneticileri BT projelerinde doğru proje yöneticilerini seçmeleri kadar doğru projeleri de seçmeleri gerekecektir.
Doğru projelerin seçimi ise şirket stratejisi ile uyumlu projelerin seçilmesinden geçmektedir. Bu noktada projelerin ROI’leri (return on investment – yatırımın geri dönüş oranı) hesaplanmalıdır.
Kullanılabilir çıktıları projelerinizde ne kadar öne çekerseniz, değer kazanmaya o kadar erken başlayabilirsiniz. Bu amaçla çevik yöntemlerden Scrum içerisinde projeler sürümlere, sürümler de sprint’lere ayrıştırılmaktadır. Sprintler sonunda demo yapılarak müşteriye ürünün/projenin bitmiş olan çıktıları gösterilir. Projeniz değer katmaya başladığı noktada kullanıcıların kullanımına açılabilir. Böylece proje/ürün için müşterilerden geri besleme almaya başlayabilirsiniz.
Bu konuyla ilgili HBR’nin bloglarında gördüğüm bir yazıda da benzer bir yaklaşım önerilmektedir. Özetle;
- Projelerinize yatırım yaparken bunun şirketinizin stratejisi ile uyumlu olduğuna ve şirketinize değer katıp katmayacağını kontrol edin. (Bu konu ile ilgili Strateji Haritaları – Robert S. Kaplan, David P. Norton- kitabını okumanızı öneririm)
- Projenize başladığınızda fazlandırın ve değerleri öne çekecek şekilde projenizi planlayın.
- Projenizi gerçekleştirirken geri dönüş oranı düşük olan önceliklerinizi daha sonra başlayın, veya yapacağınız yatırım kadar değer kazandırmayacak kapsamları dışarıda tutun. Kapsamı belirlerken MoSCoW metodu işinize yarayabilir.
İlgili Bağlantılar: