Business Value’ların Tanımlanması
Ürün yöneticilerinin sahip olduğu Backlog’u nasıl önceliklendirmesi gerektiği konusuna “Değer Katan Ürün Sahibi” yazımızda değinmiştik.
Bu çerçevede hikayelerinizin her biri için “iş değeri” – business value değerinin girilmesi gerekir.
Hikayelerinizi daha önceden girdiğinizi varsayalım. Business value’ları girmenin en kolay yolu olarak ben Agile | Planning Board menüsünde hikayelerin üzerinde değişiklik yapmayı tercih ediyorum.
Benim projemde Planning Board şu anda aşağıdaki gibi gözükmekte. Daha önce açılmış olan version 1’de 3 tane hikayemiz var. (Sprintlerin Tanımlanması için bir önceki yazımıza bakınız)
Planning board’daki görünümümüz liste görünümü. Eğer özet veya kart görünümünde iseniz sağ üst köşedeki View’den Liste görünümüne geçebilirsiniz.
Böylece yukarıdaki görünüme ulaşabilirsiniz.
Sprint 1’in yanında yer alan “None” kısmında business value’lar gözüküyor. Buranın üzerine tıklayarak iş değerlerini yazabilirsiniz. Hikaye 1 200 değerinde, hikaye 2 1000 değerinde ,hikaye 3 ‘de 500 değerinde olsun. En yüksek rakam bize en fazla değer katan hikaye olsun.
Aşağıdaki ekranda girişler sırasında bir görüntü görebilirsiniz. None’ın üzerine geldiğinizde çıkan kaleme tıklayarak değerleri girebilirsiniz.
Tüm hikayelerin business value’larını girdikten sonra planlama tahtasını iş değerlerine göre dizmek isterseniz yeni bir görünüm yaratmanız gerekmekte. Bunun için default’un yanındaki oka tıklayarak New diyerek
Yeni bir görünüm oluşturun.
Context Name’e anlamlı bir isim vermek gerekli. Ben isimlendirme için “Story Sorted by Business Value” vermeyi tercih ediyorum. Sorting seçeneğinde Field Name olarak “Business Value” seçiyoruz. Sorting olarak descending verdiğimizde büyükten küçüğe sıralama yapabilirsiniz. Filter’da Issue Type olarak Story seçiyorum. Böylece sadece Story’leri takip etmek istiyorum. Save and apply diyerek yeni görünümüzü kaydediniz.
Artık planning board’da iş değerlerine göre sıralanmış hikayeleriniz bulunuyor.
Serinin Önceki Yazıları İçin
Pingback: Erdem Seherler » Jira ve Greenhopper ile Scrum – II