Güzel Akıl Nasıl Edinilir?
Edward de Bonu’nun kitaplarını 2009 yılı içerisinde okumaya çalışıyorum. D&R’dan birkaç kitabını alma fırsatı buldum. deBono yanal düşünme (lateral) ve paralel düşünme terimlerinin yaratıcısı.
Güzel akıl nasıl edinilir? kitabında deBono iletişim konusunda aklımızı nasıl kullanabileceğimiz üzerinde durmuş. İletişim için önce ne söylenildiğini anlama, sonra akıl yürütme ve sonrasında da konuşma gerekiyor. Bu üç işlem için de aklımızı güzel bir şekilde kullanmamız gerekiyor.
Kitap’ın içindekiler bölümünde
· Aynı görüşte, karşı görüşte, farklı görüşlerde olma
· İlginç olmak
· Karşılık vermek
· Dinlemek
· Sorular
· Paralel düşünme
· Kavramlar
· Alternatifler
· Duygular ve Heyecanlar
· Değerler
· Yön Değiştirme ve Sapma
· Bilgi
· Görüş
· Karşıdakine müdahale etmek
· Tavırlar
· Konuşmaya Başlama ve Konular;
Bölümleri yer alıyor. Her bölüm örneklerle anlatılıyor ve sonunda özetleri bulunuyor.
deBono’nun düşünme ve akıl yürütme konularında geliştirdiği sistemsel yöntemlerin iletişim ve karar alma süreçlerinde riskleri azaltma konusunda faydalı olabileceğini düşünüyorum. Sorun şu ki akıcı ve basit bir şekilde ortaya konular sistemlerin uygulanmaya konulması için pratikler yapılması gerekiyor.
Kitap içerisinde işaretlediğim bir bölümü sizlerle paylaşmak istiyorum. Yazar alternatifleri aramanın güzel aklın çok önemli bir faaliyeti olduğunu belirtiyor. Alternatifleri aramak için ise üç aşamadan söz etmektedir.
1. Alternatifleri aramaya karşı istek,
2. Alternatif üretmek için çaba,
3. Alternatiflere değer biçme,
Deming’in plan-do-check –act yapısını akla getirmiyor mu? Alternatifleri bulma ihtiyacı iş süreçlerini iyileştirmek için geliştirilmiş bir problem çözme süreçlerine benziyor. Demek ki güzel aklımızı geliştirmek için alternatifleri sorgulamak bizim için faydalı bir faaliyet olacak.
Daha fazlası için: