Monthly Archives: February 2009

Kazanılmış Değer Yönetimi -3

Bir önceki yazımızda Temel’in boya kovası örneği üzerinden kazanılmış değer hesaplamalarını gerçekleştirmiştik. Bu yazımızda, kazanılmış değer ölçüm teknikleri  ve MS Project ile Kazanılmış Değer raporunun nasıl alındığı konusunda bilgi vermeye çalışacağım.

Kazanılmış Değer Ölçüm Teknikleri

Continue reading

Kazanılmış Değer Yönetimi – 2

Kazanılmış Değer Yönetimi’nin proje süreçlerinde hangi adımlarda kullanıldığı konusunda Kazanılmış Değer Yönetimi – 1 sırasında bilgi vermiştik.

Kazanılmış değer yönetiminin temelinde ölçüm yatmaktadır. Ölçüm maliyetler üzerinden gerçekleştirilmektedir. Proje başlangıcında planlanan maliyet bütçesi ile harcanan para ve gerçekleşen değerler karşılaştırılır.

Bu konuyu bir fıkra ile sizlere aktarmak istiyorum.

Continue reading

PMP olmak isteyenlere ipuçları

      Merhaba;

16 Ocak 2009 da PMP sınavı için başvuruda bulunup, 5 Şubat tarihinde sınava girip PMP sınavını geçtim. Sınav başvuru, öncesi ve sonrasındaki tecrübelerimi PMP olmak isteyen kişiler için aşağıda yer almaktadır:

    1. PMP olmayı düşünüyorsanız öncelikle PMI‘a üye olun. Bu şekilde hem PMP’ye çalışmak için kaynaklara ve  kitaplara ulaşabilir hem de sınav ücretini aşağıya çekebilirsiniz.  Üyelik sırasında aylık olarak çıkan yayınlar ve size gönderilen e-postalar ile yeni bilgiler öğrenebilir, bilgilerinizi güncelleyebilirsiniz.
    2. PMBOK‘u mutlaka en az iki kere okuyun. Birinci okumayı PMI’a üye olduktan sonra kitabı indirip başlayın ikinci okumayı ise sınavdan önce bilgilerinizi tazelemek için gerçekleştirin.
    3. PMBOK’u projelerinizi yönetmeye başlarken kullanmaya başlayın. Bu şekilde sınavdan önce bir çok yeri ezberlemek için uğraşmak yerine öğrenerek sınava girebilirsiniz.
    4. Eğer kendi başınıza zaman ayıramayacağınızı düşünüyorsanız, Proje Yönetimi Sertifika Programı Eğitimlerinden yararlanabilirsiniz.
    5. Eğitimi aldıktan sonra konunun size uygun olduğunu düşünüyorsunuz ve/veya eğitim sonrası deneme sınavından %70 cıvarında bir puan aldıysanız bilgileriniz tazeyken hemen sınav başvurusunu gerçekleştiriniz.
    6. Eğitim sırasında deneme sınavı yapılması durumunda Türkçe – İngilizce sınav alternatifi sunulabilmektedir. PMP sınavına girmeyi hedefliyorsanız İngilizce sınava deneme olarak giriniz.
    7. Sınava başvurmanız durumunda geçmiş dönem tecrübelerinizi doldurmanız istenecektir. Bu tecrübeleri doldururken Proje Yönetimi Süreçlerine göre belirlenmiş bir kırılımla zamanları saat bazında belirlemeniz istenmektedir. (Proje yönetimini sırasında ayırdığınız zamanları hangi kırılıma göre belirlemenizi gösteren güzel bir örnek olmakta.) Ben başvuru sırasında doldurmam gereken bilgileri öncelikle çevrimiçi olarak bilgisayarımdaki bir dosyada doldurdum. İlgili dosyayı buradan bulabilirsiniz. http://www.pm-prepcast.com/free/Experience_Verification_Worksheet.xls
    8. Başvuruyu yapmanızı takiben denetim sürecine düşmediğiniz durumda 1 hafta içerisinde size paranızı yatırmanızı ve sınav tarihi almanızı isteyen bir e-posta geliyor. (Ben denetim süreci geçirmedim).  Sınav tarihini 1 yıllık süre içinde herhangi bir zamanda gerçekleştirmek üzere alabiliyorsunuz. Sınav Türkiye’de belirtilen merkezlerde bilgisayar ortamında gerçekleşmektedir. Sınav tarihini ayarlarken PMBOK’u okumak, ek çalışmalar gerçekleştirmek ve örnek sorular çözmek için kendinize zaman ayırmayı unutmayın. PMBOK dışında ben ilave olarak Practice Standard for Earned Value Management, Scheduling, Work Break Down Structure kitaplarını okudum. PMBOK üstüne bilgileri  pekiştirmeye yarıyor.  Kim Heldman’a ait olan PMP: Project Management Professional Study Guide, 3rd Edition kitabınında çeşitli bölümlerini okudum ve içindeki örnek soruları çözdüm.
    9. Internet üzerinden örnek sorular araştırdığımda http://www.oliverlehmann.com/ adresine ulaştım. Önce 75 soruyu daha sonra 175 soruluk örnek testlerini çözdüm. 75 soruluk örnek sınavı PMBOK’u okuamdan önce çözüp mevcut durumunuzu görebilirsiniz. 175 soruluk testi ise okumalarınızı tamamladıktan sonra kendinizi son bir defa denemek için çözmenizi öneririm.
    10. Örnek soruları çözmeniz durumunda yanlış yaptığınız her bir sorunun cevabını geri dönüp öğrenmenizi öneririm.
    11. Sınava girmeden önce Code of Ethics and Professional Conduct dokümanını tekrar okudum.
    12. Trafiği göz ardı etmeyin, ve sınav merkezinde 15 dakika önceden bulunun. Yanınızda kimliğinizi götürmeyi unutmayın.
    13. Bilgisayar ortamında daha önce sınav olmadıysanız korkmayın, 15 dakikalık bir süre içerisinde sistemin kullanımı konusunda bir eğitim alınacaktır.
    14. Sınavda size kullanmanız için kalem ve  kağıt verilmektedir. Aynı zamanda bilgisayar ortamında hesap makinesi de verilmektedir.
    15. Sınavda ben her 50 soruda bir mola verdim. İçecek ve yiyecek sınav salonuna alınmamasına rağmen dışarıda bırakıp daha sonra ulaşabiliyorsunuz. Molalarda insani ihtiyaçlarınızı gidermeniz serbest.
    16. Sınav sırasında emin olmadığını soruları işaretleyip daha sonra gözden geçirme imkanınız oluyor. Önerim emin olmadığınız soruları işaretlemeniz,daha sonra üzerlerinden geçmek için zaman kalacaktır. Eğer zaman konusunda zamanın yetmeyeceğini düşünüyorsanız daha sonra bakmak için işaretlediğiniz sorular için en yakın cevabı yine de işaretleyin.
    17. Cevabı bilmiyorsanız yine de şıklardan birini seçin. Sonuçta yanlışlar puan götürmüyor.
    18. Sınav bittiğinde PMP olup olmadığınızı PASS/FAIL şeklinde hemen öğrenebiliyorsunuz. Ekranda gördüğünüz sonuç belgesini sınav merkezi aynı zamanda size çıktı olarak verebiliyor.
    19. Sınav sonuçları PMI Global Registery’sine hemen geçmiyor. İzlenimlerime göre 15 günlük bir zaman alabiliyor. Ancak bu konuda emin değilim.

Bana özel diğer durumlar:

    1. Process gruplarına ait inputs, tools & techniques, outputs kısımlarını ezberleme ihtiyacı duymadım. Ancak özellikle bazı süreçlerin tools & Techniques kısımlarını iyice anlayıp öğrenmeye çalıştım.
    2. Sınava eğitimi aldıktan iki buçuk yıl sonrasında girdim. Bu süre içerisinde proje yönetimi konusunda PMBOK çerçevesindeki süreçleri uygulama fırsatı bulmuştuk.
    3. 3 gün kadar bir süre tam zamanlı olarak belirttiğim kitapları okuma imkanım oldu. 2 gün kadar bir zaman da örnek soruları çözmekle geçirdim. Ancak bunu tecrübesi olmayan kişilere önermiyorum.
    4. İngilizce bilgisi ne yazık ki sınav için gerekiyor.  Ancak PMBOK’un Türkçeye çevrilmesi konusunda çalışmaların devam ettiğini biliyorum.
    5. Ocak ayı itibari ile Türkiye’deki PMP sayısı araştırmalarıma göre 400’ün üzerindedir. Son 4 yılda PMP olan kişilerin sayısı öncesi döneme göre hızla artmaktadır.

Diğer notlar:

    1. Aralık 2008’de PMBOK 4th edition çıkması nedeniyle Haziran ayına kadar 3rd edition bilgileri üzerinden sınav olabiliyorsunuz. PMI bu tarihten sonra 4th edition kapsamında sınavları gerçekleştirecektir.

Sınava gireceklere şimdiden başarılar diliyorum. PMP olmayı şu anda düşünmeyip, daha sonra olmak isteyenlere ise PMI’a üye olup PMBOK 4th Edition’ını incelemeye ve çalışma süreçlerinde göz önünde bulundurmayı öneriyorum.

Benzer bir yazı: PMI – ACP Sınav Tecrübem